El, ventilation och avlopp

EL, VENTILATION OCH VATTEN

Elektricitet

 

Elektricitet och jordfelsbrytare

Nätägare i området är Vattenfall AB.

 

Varje lägenhet har ett elcentralskåp där all el kommer in i bostaden, från skåpet leds sedan elen ut i din lägenhet. Den är placerad i din hall eller klädkammare.

 

Huvudsäkringen för din lägenhet sitter i ditt elcentralskåp och varje lägenhets elcentralskåp är även avsäkrad i husets centrala elrum. Detta innebär att huvudsäkringen i husets elrum i vissa fall kan lösa ut före den enskilda lägenhetens huvudsäkring. För att åter få ström måste båda huvudsäkringarna vara tillslagna.

 

I bostadens elcentralskåp finns även automatsäkringar, grupperade efter funktion och placering. Observera att automatsäkringarna ersätter den äldre typen av säkringar som skruvades fast. När automatsäkringen är tillslagen pekar brytaren uppåt, om säkringen löser ut pekar brytaren neråt. Säkringen behöver inte bytas utan återställs genom att trycka upp brytaren igen. Exakt vart varje säkring är kopplad framgår av ett schema som finns på insidan av luckan till elcentralskåpet. Om en automatsäkring löser ut ska du ta reda på orsaken innan säkringen slås på igen. Elmätare för respektive lägenhet är elnisch på varje plan.

 

Eluttag och belysning

El och belysning i din bostad installeras av en behörig elektriker. Alla rum tänds och släcks med en strömbrytare som sitter på väggen vid eller i rummet. Eluttagen är placerade enligt ritningen som gäller för din bostad. De armaturer som installerats finns angivna i armaturförteckningen i denna flik. Belysningsarmaturer till kök, badrum och klädkammare ingår i din bostad. I övriga rum finns uttag där du själv får sätta upp belysning.

 

Strömställare och eluttag bör regelbundet kontrolleras så att dessa är hela. En spräckt strömställare eller ett spräckt eluttag kan betyda direkt livsfara. Alla eluttag är jordade, använd därför alltid godkända jordade elkontakter. Dubbelisolerade apparater, exempelvis elvisp och hårtork, kan även anslutas till jordade uttag. Apparaterna är då märkta med en dubbelkvadrat, ett så kallat FI-märke

 

De flesta eluttag har enfasanslutning. Till vissa apparater med hög effekt, exempelvis spisen, utnyttjas tre faser.

 

Elarbeten och säkerhet i hemmet

Elarbeten ska alltid utföras av en auktoriserad elektriker, både ur säkerhets- och försäkringssynpunkt. Kontakta Stena serviceanmälan innan arbete påbörjas. Tips om elsäkerhet i hemmet finns att hämta hos Elsäkerhetsverket (http://www.elsakerhetsverket.se/).

 

Belysning som du installerat ansvarar du själv för.

 

Jordfelsbrytare

I elcentralskåpet finns en jordfelsbrytare som har till uppgift att bryta strömmen om det uppstår ett jord fel i någon elektrisk apparat. Samtliga eluttag, inklusive kyl och frys, är anslutna till jordfelsbrytaren och petsäkra för att öka säkerheten. Använd därför alltid godkända jordade el-kontakter i uttagen.

 

Jordfelsbrytaren har en testknapp som används för att kontrollera om jordfelsbrytaren fungerar som den ska. När knappen trycks in ska jordfelsbrytaren lösa ut. Återställ jordfelsbrytaren igen efter kontrollen. Kontrollen bör göras med högst sex månaders intervall.

 

Följande åtgärder rekommenderas när jordfelsbrytaren löser ut:

 

Sätt jordfelsbrytaren i ”till-läge”. Om den inte löser ut igen tyder det på en tillfällig störning som var övergående.Om jordfelsbrytaren löser ut direkt efter tillslaget finns det en felkälla någonstans i bostaden. Slå då av alla automatsäkringar i elcentralskåpet.

 

Sätt jordfelsbrytaren i ”till-läge” igen. Om jordfelsbrytaren löser ut innan några automatsäkringar återställts finns felet i elcentralskåpet. Kontakta Stena serviceanmälan (under garantitiden) eller en behörig elektriker direkt (efter garantitidens utgång).  Annars gå vidare till nästa punkt

 

Återställ nu en automatsäkring i taget tills jordfelsbrytaren löser ut på nytt. Felet är nu lokaliserat till den säkringsgrupp som återställdes till nätet sist i ordningen.

 

Dra ut alla stickproppsanslutna apparater inklusive alla lamputtagsansluta apparater som hör till denna grupp.

 

Sätt därefter jordfelsbrytaren i ”till-läge” igen. Löser jordfelsbrytaren ut omedelbart så finns felet i den fasta elinstallationen  Kontakta Stena serviceanmälan (under garantitiden) eller en behörig elektriker direkt (efter garantitidens utgång). Annars gå vidare till nästa punkt.

 

Anslut en apparat i sänder till uttagen tills jordfelsbrytaren på nytt löser ut. Det är sannolikt att den sist anslutna apparaten är felaktig. Låt nu en fackkunnig person undersöka och reparera apparaten.

 

 

Golvvärme

Golvvärmen som är installerad i ert badrum styrs via en rumstermostat, inte golvgivare. Detta innebär att golvet kan under visa tider upplevas som kallt beroende på vad rumstemperaturen är för tillfället. Använder man t.ex. torktumlare/tvättmaskin mycket så kommer rumstemperaturen vara högre och då går inte golvvärmen igång. Så innan ni felanmäler golvvärmen, kontrollera rumstemperatur och fundera över om det är använt mycket tvättmaskin/torktumlare.

 

 

Ventilation

 

Ventilationssystemet är ett mekaniskt till- och frånluftsystem, ett så kallat FX-system, med värmeåtervinning av den varma frånluften.

 

En frånluftsfläkt suger ut luften från bostaden via frånluftsdon i badrum, klädkammare, och kök. Frisk ersättningsluft tas in via tilluftsdon placerade i sovrum och vardagsrum bakom element. Samtliga don är injusterade för att erhålla rätt luftmängder. Det är viktigt att inte ändra inställningen på till- respektive frånluftsdonen, då det kan ge ökade uppvärmningskostnader, ljud- och dragproblem samt i värsta fall fuktskador i våtutrymmen.

 

Don rengörs genom att de torkas rent med våt trasa och diskmedel.

 

Renande filter

Tilluftsfiltret byts vid behov. Filtret kan behövas rengöras eller bytas oftare på platser där uteluften innehåller mycket partiklar.

 

 

 

Vatten

 

Blandare, avstängning av vatten etc

I bostadens badrum och kök finns blandare där varm- och kallvatten blandas i en kran. Vattentrycket i blandarna är begränsat för att undvika onödig vattenåtgång. I ett flerbostadshus kan det ibland bli långa ledningsdragningar, varför det kan dröja en stund innan vattnet uppnår önskad temperatur. Av säkerhetsskäl har varmvattnet en inställd maxtemperatur.

 

Rengöring

Förkromade ytor rengörs regelbundet och lättast med flytande rengöringsmedel eller tvållösning. Kalkfläckar kan avlägsnas med utspädd hushållsättika som torkas bort med en fuktig trasa. För att undvika repor på förkromade ytor, använd aldrig skurmedel, stålull eller rengöringsmedel med poler funktion. Undvik även sura och alkoholhaltiga rengöringsmedel.

 

Skruva loss strålsamlaren emellanåt och gör ren insatsen från vattenföroreningar. Är insatsen förkalkad tvättas den i ättikslösning.

 

Skvallerrör

Från schakten läggs ett "skvallerrör" ut i badrum eller wc. Syftet med röret är att snabbt upptäcka eventuellt läckage i schakten och förhindra omfattande och dyra saneringsarbeten efter läckage.

Om det kommer vatten ur skvallerröret måste vattnet omedelbart stängas av och serviceanmälan alternativt jour kontaktas omgående.

 

Avstängning av vatten

Om bostaden råkar ut för ett vattenläckage ska du omgående stänga av vattnet! Detsamma gäller när arbete utförs på blandare eller andra vattenanslutningar. Kontakta omedelbart serviceanmälan alternativt jour.